Gregoriaans: ouder en anders
Huis Doorn heeft het tot in de Tweede Wereldoorlog steeds moeten hebben van ‘hoge’ gasten. In de Middeleeuwen was het de woonplaats van de domproost van Utrecht, de tweede man na de bisschop van de streek; het is geen toeval dat Huis Doorn dicht bij de Maartenskerk ligt. De Duitse Kaiser Wilhelm woonde er vanaf 1918 tot aan zijn dood in 1941.
Ter voorbereiding van een gezamenlijk concert hebben Oscar Verhaar en ik vanochtend met kopieën van het 12e eeuwse Utrechtse missaal ABM h62 en mijn transcripties daarvan de gezangen doorgenomen die op zullen klinken op
donderdag 2 september tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.
Het is een project dat we op touw hebben gezet samen met Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van Anthony Zielhorst.
Zij gaan dan zingen uit twee Utrechtse middeleeuwse handschriften, waarin ik onlangs de functies van een aantal tekens/klanken heb herontdekt die al eeuwen niet meer worden gezongen. Oud en toch experimenteel, want hoe ze hebben geklonken kunnen we maar ten dele reconstrueren. Hoe het werkt, leg ik op 2 september uit.
Oscar is countertenor en uit recent onderzoek is gebleken dat countertenors gezochte stemmen waren in de tijd toen deze Utrechtse handschriften ontstonden. Oscar zal delen van de Tractus Qui habitat zingen. Gregoriaans Koor Utrecht vertolkt liturgische gezangen van Neerlands oudst bekende componist, Bisschop Radboud van Utrecht (bisschop 899-917), zoals die staan genoteerd in het Antifonarium U406, dat wordt bewaard in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek.
Gregoriaans alleen maar sereen? Of wellicht wat saai en monotoon? Niet in het twaalfde-eeuwse Utrecht, dat was ons na de studiesessie met deze Young Bach Fellow van de Nederlandse Bachvereniging vanochtend wel duidelijk!
onze sponsors